2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Állat

Nincs mit tenni: sorra ölik le a gazdák az állataikat

A száraz nyár miatt nincs elegendő széna az állatok takarmányozására Alsó-Ausztriában, a megfelelő mennyiségű szálas termény beszerzése pedig komoly terhet ró a gazdákra. A termelők számára ilyenkor gyakran az állatállomány csökkentése marad az egyetlen megoldás.
 
 

Lilienfeld, St. Pölten, Melk és Scheibbs kerületekben túl meleg volt a nyár, és túl kevés eső esett. Ez pedig különösen érzékenyen érintette a magashegyi legelőket, derült ki a noe.orf.at, osztrák hírportál írásából. A területeknek a szükségesnél jóval kisebb volt fűhozama, ezért a megszokottnál jóval hamarabb kellett elkezdeni a kiegészítő takarmányozást, magyarázta Rheingold Mader, a Lilienfeld-i kerületi agrárkamara egyik tagja. Rheinhold Mader azt is elmondta, hogy augusztus közepe óta már számos gazda vette fel vele a kapcsolatot, akik takarmányhiányra panaszkodtak neki, valamint amiatt, hogy hamarosan szénát és kukoricaszilázst kell majd vásárolniuk, ha etetni akarják az állataikat.

Az alsó-ausztriai mezőgazdasági kamara egy tagja szerint a gazdák aggódnak a takarmányköltségek miatt. A széna és a kukoricaszilázs drága, ráadásul sok helyen már nincs is belőle eladó. Ezt amúgy a St. Pölten-i agrárkamara egyik tagja is megerősítette. Elmondása szerint sok gazda már elkezdte eladni a szarvasmarháit, vagy vágóhídra viszi őket. Az aszály különösen a Pielach-völgyében volt súlyos, mivel ez a terület már évek óta küzd a szárazsággal. A Wienerwald és a déli Waldviertel kerületek gazdái szintén megszenvedik a tömegtakarmány hiányát, de Melk és Scheibbs körzetekben is hasonló a helyzet, erősíti meg a kerületi agrárkamara egyik tagja.

Mivel még csak néhány régióban ilyen feszült a helyzet, az állam nem döntött az érintettek kártérítéséről. Az alsó-ausztriai mezőgazdasági kamara egyelőre nem tudja fölbecsülni, hogy hány gazdát érint a probléma, ugyanis a gazdáknak csak kis része, alig egyharmaduk kötött biztosítást aszálykárok ellen. Az évközi felmérések viszont azt mutatják, hogy Alsó-Ausztriában 2019-ben 50 millió eurónyi káresemény történt, ebből több mint 30 millió eurónyi az aszály számlájára írható, a többi pedig jégkár.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu