2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Csúnyán átverik a magyar vásárlókat a piacokon: ezekkel a gyümölcsökkel érdemes vigyázni

Az eperrel, a görögdinnyével és a fehér paprikával verik át a leggyakrabban a magyar fogyasztókat a kiskereskedők - mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő, a Fruitveb volt alelnöke. A gyümölcstermelő több termelővel is tartja a kapcsolatot, és kapott olyan mobiltelefonnal készített videókat, amelyeken jól látszik, hogyan zajlik a gyümölcsök és zöldségek átmagyarítása. A Fruitveb volt alelnöke szerint a csalást a rajtaütésszerű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani, emberhiány miatt ez azonban jelenleg nem lehetséges.
 
 

A helyi kis piacokon többen tapasztalták, hogy a kiskereskedő miután megvette a nagybani piacon a görög import epret, nem írja rá, honnan származik, pedig kötelező lenne - tájékoztatta az InfoRádiót a Fruitveb volt alelnöke. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy sokszor olyan áru érkezik be Magyarországra külföldről, ami ott valamiért nem kerülhetett a polcokra. Csizmadia György szerint az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

A görögdinnyével is gyakran trükköznek a kiskereskedők, sokszor ugyanis Görögországban már éppen szezon vége van, amikor Magyarorszáon éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik nálunk is – hangsúlyozta Csizmadia. A zöldségek közül a fehér paprikánál jelenik meg gyakran egy látványos árkülönbség, a magyarországi termelők azonban védjegyeztetik a termékeiket, ami védelmet jelenthet ezekben a helyzetekben.

A szakember szerint a fogyasztó is tehet azért, hogy ne verjék át. Vásárlás előtt érdemes megszagolni az epret, és ha frisseper-illata van, akkor biztosan friss, magyar szedés. Nem árt emellett a stand mögé is benézni a piacokon, és ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, akkor szintén lehet gyanakodni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!