Ezek ma a legjobb magyar vörös- és rozéborok!

agrarszektor.hu
Megjelent az új Borkiválóságok Könyve.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újabb összesítés készült, ezúttal Magyarország legjobb vörös és rozé borairól. A legjobbak között pedig nem csak a luxuskategóriába tartozó tételeket, hanem több olcsóbb terméket is találunk a listán. Igazi minőséget akár már 750 forintért is kaphatunk - írja a Pénzcentrum.hu.

A Vidékfejlesztési Minisztérium legújabb, "Borkiválóságok Könyve 2014" c. kiadványa nyomán készült írásban,  amár jól ismert fehér borokat összegző könyv után, ezúttal a legjobb hazai vörös- és rozéborokat sorakoztatják fel. A borvidékeinkről és a határon túlról beérkezett 494 tételből összesen 222 (42 rozébor és 180 vörösbor) került be a könyvbe.

A nevezett boroknak az alábbi feltételeknek kellett megfelelni:

magyar és nemzetközi kékszőlő fajták (fajtaborok és házasítások is)szárazkereskedelmi forgalomban kapható (lehetőség szerint az idei év végéig)rendelkezik NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyelkiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 750-1000 Fta tételből min. 500 palack készült

A kiválasztásra került borokat - amelyek viselhetik a 2014-es év Nemzeti Vörös/Rozé Borkiválósága címet - 3 kategóriába sorolta az Országos Borszakértő Bizottság (OBB). Az előre felállított minősítési rendszer szerint a könyvben szereplő borokat 3, 4, valamint 5 csillaggal díjazták. Mindazon borokat, melyek besorolása kérdéses volt, illetve minden 4-5 csillagos bort minden bizottsági tag együtt újrakóstolta és közös szavazás döntötte el az adott tételek végső besorolását.

A bizottság által felállított kritérium - borminősítési rendszer a következő volt:
Három csillagos borok ***: Tiszta, korrekt bor, amely megfelel a minőségi borra vonatkozó elvárásoknak. Aromatikája a szőlőfajta adottságaitól függően legalább közepes vagy maga intenzitású. A or az elsődleges gyümölcsösségen túlmutató értéket hordoz (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Fogyasztásra alkalmas vagy vörösbor esetében 2-4 év érlelési potenciállal bír. Nemzetközi viszonylatban jó minősítésű bor.

Négy csillagos borok ****: A három csillag kritériumai itt is elvártak. Az előző kategóriához képest azonban a vörösborok esetében hozzáadott érték jelenik meg a borban, amely fakadhat terroir jegyből (pl.: ásványosság), a borászati eljárásnak a bort támogató, de nem elnyomó voltából (hordós érlelés) vagy letisztultságból, egyensúlyból. Kóstoláskor összetett minőségről árulkodik, idővel a pohárban levegőztetéssel fejlődést mutat. Fajtiszta bor esetében elvárt a fajtakarakter kifejezése. Egyértelmű kritérium a komplexitás jelenléte valamint a közepesnél hosszabb utóíz. A bor szerkezeti felépítése, minősége tudatos borkészítésre utal. A vörösbornak 4-6 év érlelési potenciállal kell rendelkeznie. Nemzetközi viszonylatban nagyon jó minősítésű bor.

Öt csillagos borok *****: A négy csillag kritériumai itt is elvártak. Ezentúl azonban összetett, sokrétű, tökéletes egyensúlyban lévő bor, amely fineszt, eleganciát, utóízében pedig hosszú lecsengést mutat. Érési potenciálja messze meghaladja az átlagos vörösborok eltarthatóságát, azaz minimum 6-10 évre tehető. A magas minőségű bortól való elvárásaink magas szintű szintézise. Nemzetközi viszonylatban kiemelkedő, kitűnő minősítésű bor.

A szigorú minősítési rendszer szerint 2014-ben mindössze két vörösbor kaphatta meg a legnagyobb elismerést, vagyis az 5 csillagot. E szerint idén a Vesztergombi Pince 2011-es évjáratú házasítása, a Turul; valamint a Sauska Pincészet szintén 2011-es évjáratú, nagy testű mégis gyümölcsös bora, a Cuvée11 hódította el a legnagyobb minősítést. Négy csillaggal egyébként 10 borvidék 48 bora büszkélkedhet. Külön üdítő a listában, hogy akár már 750 forintért is hozzájuthatunk igaz remekművekhez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?