2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Élelmiszer

Minimáláras szeszfogyasztás?

Az aggasztó alkoholfogyasztási szokások miatt a brit kormány 2014-től minimálárat készül bevezetni az alkoholtartalmú termékekre. Az elképzelés szerint minimum 40 pennybe kerülne alkoholegységenként a legolcsóbb szeszes ital. (Az alkoholegység 10 g tiszta szesz.) Érdekesség, hogy Magyarországon jelenleg ennek feléért is lehet sört, bort, sőt, égetett szeszt is venni - írja a Hvg.hu.
 
 

Habár Skóciát tartják a világ legagresszívabban italozó országának, arról kevés a hír, hogy Magyarországon a legmagasabb a májzsugorban elhalálozók aránya.

Nálunk jelenleg nem kevesebb a szeszfogyasztók száma, mint a skótoknál, hiszen hazánkban is már régóta stabilan 11 és 12 liter között van az átlagos fogyasztás. Funk Sándor addiktológus, a Nyírő Gyula Kórház főorvosa a hvg.hu-nak elmondta, szerinte a minimálár bevezetése nálunk is üdvözlendő lenne, úgy véli továbbá, hogy az alkoholkonzumot csak erősítik az olyan intézkedések, mint például a házi pálinkafőzés engedélyezése.

Velünk ellentétben Nagy-Britanniában igen komoly intézkedéseket hoznak az alkoholfogyasztás visszaszorítására, Skócia pedig kiemelt terület, itt hetente csaknem kétszáz ember hal meg ennek következtében. Kiemelendő még azoknak a 14-18 éveseknek a rétege, akik gyakran ájulásig isszák magunkat hétvégi bulik során.

A minimálár bevezetése szakemberek szerint ellensúlyozná az áruházak árdömpingjét, és megerősítené a középmezőnyt: a nagyon olcsó, alsó kategóriás termékek drágábbak lennének, illetve gyérebb lenne a kínálat, a középkategóriában viszont nem jelentene drágulást. Funk szerint talán eleinte mérsékelné a fogyasztást, de később viszont az illegális szeszpiac megerősödéséhez is vezethetne.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!