Minimáláras szeszfogyasztás?

agrarszektor.hu
Az aggasztó alkoholfogyasztási szokások miatt a brit kormány 2014-től minimálárat készül bevezetni az alkoholtartalmú termékekre. Az elképzelés szerint minimum 40 pennybe kerülne alkoholegységenként a legolcsóbb szeszes ital. (Az alkoholegység 10 g tiszta szesz.) Érdekesség, hogy Magyarországon jelenleg ennek feléért is lehet sört, bort, sőt, égetett szeszt is venni - írja a Hvg.hu.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár Skóciát tartják a világ legagresszívabban italozó országának, arról kevés a hír, hogy Magyarországon a legmagasabb a májzsugorban elhalálozók aránya.

Nálunk jelenleg nem kevesebb a szeszfogyasztók száma, mint a skótoknál, hiszen hazánkban is már régóta stabilan 11 és 12 liter között van az átlagos fogyasztás. Funk Sándor addiktológus, a Nyírő Gyula Kórház főorvosa a hvg.hu-nak elmondta, szerinte a minimálár bevezetése nálunk is üdvözlendő lenne, úgy véli továbbá, hogy az alkoholkonzumot csak erősítik az olyan intézkedések, mint például a házi pálinkafőzés engedélyezése.

Velünk ellentétben Nagy-Britanniában igen komoly intézkedéseket hoznak az alkoholfogyasztás visszaszorítására, Skócia pedig kiemelt terület, itt hetente csaknem kétszáz ember hal meg ennek következtében. Kiemelendő még azoknak a 14-18 éveseknek a rétege, akik gyakran ájulásig isszák magunkat hétvégi bulik során.

A minimálár bevezetése szakemberek szerint ellensúlyozná az áruházak árdömpingjét, és megerősítené a középmezőnyt: a nagyon olcsó, alsó kategóriás termékek drágábbak lennének, illetve gyérebb lenne a kínálat, a középkategóriában viszont nem jelentene drágulást. Funk szerint talán eleinte mérsékelné a fogyasztást, de később viszont az illegális szeszpiac megerősödéséhez is vezethetne.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02