2022. május 17. kedd Paszkál

Hírek - Élelmiszer

Növekszik az igazoltan GMO-mentes áruk piaca - A génszerkesztés keresztbe tenne neki

Németországban egyre nő a GMO-mentes címkét viselő termékek aránya az élelmiszer-kereskedelemben, részesedésük a forgalomból már -már a bioélelmiszerekét súrolja. Különösen a tejtermékek körében nagy a bővülés. A precíziós nemesítés, azaz génszerkesztés körüli vita kimenetele aggasztja a védjegy kiosztóit, mivel fenyegetve látják a kiépülő GMO-mentes piacot.
 
 

Csaknem 10 milliárd eurót költöttek 2018-ban a német vásárlók a GMO-mentes címkét viselő termékekre. 2017-hez viszonyítva ez 40 százalékos emelkedést jelent - jelentette be a GMO-mentes élelmiszert forgalmazók szövetsége (VLOG). 2019-re azzal számolnak, hogy a címkézett termékek forgalma legalább 10 százalékos emelkedéssel 11 milliárd euróra emelkedik. Idén több mint 13 ezer áruval pályáztak a megkülönböztető jelzésre.

A GMO-mentes élelmiszerek piaca évről évre növekszik, és ma már csaknem akkora, mint a biotermékeké"

 - közölte a szövetség vezetője, Alexander Hissting. .


A GMO-mentes védjegy termékeit feldolgozó ipar tavaly 7,65 milliárd euró árbevételre tett szert, a feldolgozott élelmiszerek kétharmadát a tej és tejtermékek adták. Ezt 18 százalékos részesedéssel követték a baromfihúsból készült termékek, illetve 12 százalékos részesedéssel a tojás.

Hissting attól tart, hogy a közeljövőben megváltozik az EU hozzáállása a géntechnológiához. „Az, aki ki akarja venni az új nemesítési eljárásokkal, génszerkesztéssel készült élelmiszereket a GMO-tilalom hatálya alól, veszélyezettei a GMO-mentes termékek piacát is" - érvelt a szövetség vezetője. Az országban már 2010 óta létezik a GMO-mentes védjegy és ennek ellenőrző szervezete, a VLOG.

Magyarországon 2018-ban vezettük be a GMO-mentes védjegyet, noha az egész ország deklaráltan mentes a genetikailag módosított termékektől. Az intézkedés oka volt, hogy az országba beáramló szója 99 százalékban mégis génmódosított, így a belőle elkészített takarmányok is annak minősülnek.

Vagyis a tápok és állati termékek terén nem tudtunk igazoltan GMO-mentes árut szolgáltatni a külpiacoknak.

A probléma kiküszöbölésére indult el a Nemzeti Fehérjetakarmány Program, melynek keretében alternatív fehérjeforrások előállítására ösztönzik a termelőket, feldolgozókat. A védjegy-birtokosnak nem kell különösebb adminisztrációs előírásoknak megfelelnie, csupán az alkalmazott vetőmag származási igazolását kell gondosan megőriznie. A feldolgozóiparban a védjegy használójának egyetlen kötelezettsége van: valamennyi alapanyagának nyomon követhetően GMO-mentesnek kell lennie.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!