2021. szeptember 24. péntek Gellért, Mercédesz

Hírek - Európai Unió

Kiborultak az európai marhatartók a Mercosur-egyezményen - Ez a magyaroknak is fájhat

Főleg a brit szarvasmarha-tenyésztők háborodtak fel az EU legújabb megállapodásán, de a magyar gazdákat is hátrányosan érintheti. A deal szerint Dél-Amerika egyes országai olcsóbban exportálhatnák többek között a marhahúst az EU-ba. Ezzel a dél-amerikai gazdák versenyelőnybe kerülhetnek az uniós gazdákkal szemben.
 
 

Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay (vagyis a  a Déli Közös Piac, a Mercosur nevű szabadkereskedelmi övezetbe tartozó országok) évi 99.000 tonna hormonmentes marhahús-exportjáról állapodna meg az EU-val. A szakértők Brazíliából számítanak a legnagyobb mennyiségre, 40.000 tonnára évente. A megállapodás rögzíti, hogy cserébe az EU-s tagállamok tejtermékeket küldhetnek alacsonyabb vámtarifával az említett dél-amerikai országokba - írta a Farmers Weekly. 

Ez a mennyiségű hús alacsonyabb (7,5%-os) vámtarifával érkezne be. A megállapodás érvényes továbbá a szárnyasokra, a cukorra, az etanolra, a tojásra, a disznóhúsra és a bárányhúsra is, amelyek vámmentes termékek lennének 180.000 tonna mennyiségig.

Az európai zsargonban a Tariff Rate Quota (TRQ) szakszót alkalmazzák erre a megállapodásra, amely meghatározza a mennyiséget az adott termékből és a vámtarifa mértékét. Bizonyos szintig (jelen esetben 99.000 tonnáig) a vám 7,5%, az adott mennyiség felett a vám is magasabb. A megállapodást a G20-csúcson, Japánban kötötte az Európai Bizottság a Mercosur-országokkal még pénteken, de az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia. 

  
A megállapodás az utolsó részletek megtárgyalásánál tart, de az EU-n belüli marhahústermelő országok mintha csak most ébrednének. A britek közölték: a jó minőségű brit marhahús ezzel a megállapodással egy sokkal rosszabb körülmények között tartott, alacsonyabb költséggel előállított konkurenciát kapna. Tori Morgan, brit nemzetközi kereskedelmi tanácsos arra hívta fel az EU-t, hogy garantálja a fenti termékek védettségét, és hogy Nagy-Britannia ugyanolyan jó feltételekkel kereskedhessen az EU-val, mint dél-amerikai államok. (Egyelőre nem tudni, hogy a britek milyen Brexit-megállapodást kötnek az EU-val.)

A Mercosur-országokkal kötött megállapodással kapcsolatban a britek kifejtették, hogy az EU-ban túltermelés következhet be marhából, emiatt az árak drasztikusan esnek majd, aminek a termelők látják majd a kárát. Egyes megfigyelők szerint a Brexit után pont a brit termelőknek lesz nagyon nehéz a marhahúst az EU-ba exportálni.

Ha a Brexit és a Mercosur-megállapodás is életbe lép, az azt jelenti, hogy Európa a brit importot dél-amerikaira cseréli.

A britek 90.000 tonna marhahúst exportálnak EU-országokba jelenleg, ami szinte megegyezik az új egyezményben szereplő mennyiséggel. A probléma a többi tagállamot is sújtja az Egyesült Királyságban. Az ír termelőket képviselő szervezet már tiltakozó megmozdulást is szervezett Dublinban az Európai Bizottság helyi irodája elé. Azért a briteket sem kell félteni: Kínával kötnek megállapodást a marhahús kiszállításáról. Az EU pedig úgy sakkozzik a különböző piacokkal, hogy maga is jól jöjjön ki a nemzetközi kereskedelmi háborúból. Mindezek a folyamatok a magyar marha árára is hatással vannak, áresés következhet be. 

A Mérce.hu és az Euronews is beszámolt a tiltakozásokról: a környezetvédők szerint a megállapodás felgyorsíthatja az erdőirtást Dél-Amerikában, mivel a „megtisztított” területek helyén folyhat az Európába exportálandó állatok tenyésztése. Az európai gazdákat tömörítő Copa/Cogeca egyesülés Twitteren kelt ki a megállapodás ellen, véleményük szerint

a Mercosur mezőgazdasági terményeinek importja de facto kettős mércét állít fel, és egyenlőtlen versenyt hoz több fontos európai termelőszektorban, veszélyeztetve a fennmaradásukat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu