2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Hírek - Gépek

Betiltották a génmódosított cukorrépát

Az amerikai szövetségi bíróság kedden elrendelte a Monsanto által kifejlesztett, genetikailag módosított cukorrépa betakarítását és megsemmisítését. A döntésből akár 2 milliárd dolláros kára is származhat a vállalatnak – adta hírül az MTI.
 
 

Augusztusban egyszer már betiltották a Monsanto "Roundup Ready" névre keresztelt cukorrépájának további ültetését és eladását, ugyanis nem találták alaposnak a növény engedélyezése előtt 2005-ben elvégzett környezeti hatástanulmányt.

Később azonban az agrárminisztérium engedélyt adott a növény vetőmagjainak előállításához szükséges magoncok ültetésére, most ezeknek a palántáknak a megsemmisítését rendelte el a szövetségi bíró.

A Monsanto által előállított Roundup Ready cukorrépa igen népszerű volt a termesztők körében, mivel ellenállt a gyomirtó vegyszer Roundupnak, ami lényegesen megkönnyítette a farmerek gyomkezelését. Környezetvédők azonban úgy látják, a takarmánynövény elterjedése a gyomirtó vegyszerek túlzott használatához, rezisztens gyomnövények kialakulásához, továbbá a hagyományos cukorrépa-fajták megfertőzéséhez vezethet.

A vállalat korábban úgy nyilatkozott, egy esetleges engedély-visszavonás akár 2 milliárd dollárjába is kerülhet a vállalatnak és ügyfeleinek 2011-ben és 2012-ben.

Ez az első olyan bírósági ítélet, ahol génmódosított növények megsemmisítését rendelték el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu