Így csökkentheted a növényvédelmi költségeket! Ültess kártevőriasztó növényeket

Évről évre problémát okoz a kerttulajdonos számára a növényvédelem, és talán minden évben egyre nagyobb költséggel is jár. Nem szükséges azonban minden esetben vegyszerekkel védekeznünk, számtalan olyan kártevőriasztó növény van ugyanis, amelyek sikerrel használhatók a kártevők ellen. Így ha kellő odafigyeléssel válogatjuk össze, hogy milyen növényeket szeretnénk ültetni a kertbe, és megfelelően helyezzük el őket, akkor pénzt és idegeskedést is megspórolhatunk magunknak. Összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek segítségünkre lehetnek abban, hogy minimalizáljuk a kártevők számát a kertünkben.

A legtöbben azonnal a vegyszerekhez nyúlnak ha növényvédelemre van szükség a kertben, pedig létezik ennél egy sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb módszer is. Sokan nem is gondolnák ugyanis, hogy léteznek úgynevezett kártevőriasztó növények, amelyek ültetésével olyan növényközösségek hozhatók létre, amelyek segítik, védik, illetve támogatják egymás. Az egyik ilyen fontos segítség pedig a kártevők és a kórokozók távol tartása. 

Nagyon fontos, hogy a társított növényeket egy időben ültessük a védeni kívánt növénnyel, így tudjuk ugyanis valóban megelőzni, hogy a kártevők megjelenjenek a kertben. Természetesen 100 százalékos védelmet így sem kapunk majd, viszont jelentősen csökkenthejük a kártevők számát a kertünkben, amelyek így nem fognak mértéktelenül szaporodni, és kevesebb lesz a kerttulajdonos gazdsági vesztesége is. 

Nincs olyan év amikor ne okoznának látványos károkat a kertben a csigák. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük érdemes édesköményt, fokhagymát, rozmaringot vagy zsályát ültetnünk a kertünkbe. A hangyák távol tartására kiváló a borsmenta, a fodormenta és a levendula is. A mezei poloska is gyakori vendég a kertekben, a sarkantyúkával és a retekkel azonban csökkenthetjük a számukat, míg a krumplibogarat a korianderrel, a büdöskével és szintén a sarkantyúkával űzhetjük ki a zöldségek közül. Szintén óriási károkat képes okozni a kertekben a vetési bagolylepke, amelyet disznóparéjjal kitűnően mérsékelhetünk. Ha azt szeretnénk azonban, hogy a liszteskék se támadják meg a növényeinket, akkor ültessünk bazsaliomot, oregánót, kakukkfüvet vagy pedig büdöskét a kertünkbe.

A levéltetvek távoltartására kitűnő lehet a koriander, a metélőhagyma, az édeskömény, a büdöske, a menta, a fokhagyma, az oregánó, a levendula és a sarkantyúka is. A kapor szintén jó választás, olyan ragadozó rovarokat csalogat ugyanis a kertbe, amelyek elpusztítják levéltetveket. Érdemes a paradicsompalánták közé körömvirágot ültetni, így ugyanis szintén elriaszthatjuk a kártevőt a zöldségeink közeléből. 

A fokhagymával több kártevőt is távol tarthatunk a kertünktől, ezért érdemes akár több helyre is ültetnünk belőle. Ilyen a barackmoly, a hagymalégy, az egerek, a pockok, illetve a szúnyogok is, amelyek távoltartására szintén hatékony társnövény lehet a bazsalikom és a muskátli is.

A sárgarépa több zöldséggel, illetve kártevőriasztóval is nagyon jó párost alkothat a kertben. Érdemes a káposztaféléket, a hagymaféléket és a zsályát is együtt nevelnünk vele, így ugyanis több kártevőt is távol tarthatunk. A hagymafélék ugyanis elűzik a répát károsító legyet, míg a répa a hagymalegyet és a molyokat riasztja el. A káposztafélék között ugyanakkor a sarkantyúka is hasznos növény lehet, mivel magához vonzza a káposztalevéllel táplálkozó hernyókat

Cickafark ültetésével is spórolhatunk a növényvédelmi költségeken. Növelhetjük vele a társnövények erejét, összegyűjti ugyanis a foszfort, a kálciumot és a szilíciumot, amelyek nélkülözhetetlenek a növényi részek fejlődéséhez, virágával pedig számtalan hasznos rovart vonz a kiskertbe.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

Ezek a megoldások a muskátli váratlan problémáira.
Sokan hibáznak a muskátli gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben