2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Növény

Európa: Ennyivel lesz több a gabonatermés a tavalyinál

Tavaly ősszel rosszak voltak az időjárási feltételek a repce vetéséhez és keléséhez, emiatt sokan átnyergeltek őszi kalászosra Európában. Többek között ezzel magyarázható az árpa és a rozs várható termésmennyiségének megugrása idén. Hozzájárul a búzához mérten kis termelési költségük és jó áruk is, valamint a minden bizonnyal jobb időjárási viszonyok. De növekedés várható búzából és kukoricából is.
 
 

A Tallage francia elemző intézet legfrissebb becslésében 310 millió tonnás összgabonatermést valószínűsít 2019-re Európában. Ezen belül a búza mennyiségét egy kissé visszavették, most 146,4 millió tonnáról szól a jóslat. Ez még mindig 19 millió tonnával (15 százalékkal) haladná meg a tavalyi rossz eredményt. A legnagyobb mennyiségi ugrás azonban a rozs termesztésében várható.  Csaknem haramadával lépheti túl a múlt évi számokat, 8,3 millió tonnás aratási eredményre számítanak a francia elemzők. Mennyiségét tekintve persze sokkal jelentősebb kultúra az árpa. Ebből a terményből 61,8 millió tonnás összterméssel kalkulálnak, ami 11 százalékos növekedést jelentene a tavalyi évhez képest (+6 millió tonna). Kukoricából 4 százalékos lehet a többlet az előző szezonhoz mérten.


Az idei becslések arra alapoznak, hogy az időjárás minimum átlagos lesz idén, ha nem átlagon felüli. Várható a gabonafélék termőterületének növekedése is, mivel tavaly ősszel a repce vetése sokfelé kudarcba fulladt. Aki inkább őszi kalászost vetett helyette, az viszont egészen jó időjárási kondíciókkal találkozhatott eddig a gabona számára. Ha a becslések igaznak bizonyulnak, akkor a 2019-es végeredmény éppen hogy csak a 2015. évi alatt lesz. Abban az évben 33 millió tonnás búzaexportra nyílott lehetőség az unióban, miközben a kukorica importja szerény 14 millió tonna körül alakult.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu