Európa: Ennyivel lesz több a gabonatermés a tavalyinál

agrarszektor.hu
Tavaly ősszel rosszak voltak az időjárási feltételek a repce vetéséhez és keléséhez, emiatt sokan átnyergeltek őszi kalászosra Európában. Többek között ezzel magyarázható az árpa és a rozs várható termésmennyiségének megugrása idén. Hozzájárul a búzához mérten kis termelési költségük és jó áruk is, valamint a minden bizonnyal jobb időjárási viszonyok. De növekedés várható búzából és kukoricából is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Tallage francia elemző intézet legfrissebb becslésében 310 millió tonnás összgabonatermést valószínűsít 2019-re Európában. Ezen belül a búza mennyiségét egy kissé visszavették, most 146,4 millió tonnáról szól a jóslat. Ez még mindig 19 millió tonnával (15 százalékkal) haladná meg a tavalyi rossz eredményt. A legnagyobb mennyiségi ugrás azonban a rozs termesztésében várható.  Csaknem haramadával lépheti túl a múlt évi számokat, 8,3 millió tonnás aratási eredményre számítanak a francia elemzők. Mennyiségét tekintve persze sokkal jelentősebb kultúra az árpa. Ebből a terményből 61,8 millió tonnás összterméssel kalkulálnak, ami 11 százalékos növekedést jelentene a tavalyi évhez képest (+6 millió tonna). Kukoricából 4 százalékos lehet a többlet az előző szezonhoz mérten.


Az idei becslések arra alapoznak, hogy az időjárás minimum átlagos lesz idén, ha nem átlagon felüli. Várható a gabonafélék termőterületének növekedése is, mivel tavaly ősszel a repce vetése sokfelé kudarcba fulladt. Aki inkább őszi kalászost vetett helyette, az viszont egészen jó időjárási kondíciókkal találkozhatott eddig a gabona számára. Ha a becslések igaznak bizonyulnak, akkor a 2019-es végeredmény éppen hogy csak a 2015. évi alatt lesz. Abban az évben 33 millió tonnás búzaexportra nyílott lehetőség az unióban, miközben a kukorica importja szerény 14 millió tonna körül alakult.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31