2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Növény

Kiderült, mi lett Klapka György dióültetvényével: örökségéről vallott az aranyember lánya

Legidősebb lánya, Dr. Brazda Nicole vette át, és vezeti jelenleg a 2017-ben elhunyt üzletember, Klapka György Győr környékén található dióültetvényét. Az Osli nevű kis faluban mintegy 42 hektáron 8000 darab biodiófa található, és habár a májusi esőzés itt is okozott gondot, ettől függetlenül jó termésre számítanak idén. Brazda Nicole, a Denise&Sandy Kft. ügyvezető igazgatója többek között azt is elárulta az agrárszektor.hu-nak, hogy 2019-ben ők az első olyan mezőgazdasági cég Magyarországon, akik csatlakoztak az úgynevezett Crowdfarming-hez, amelynek az az elve, hogy az emberek Európa bármely részéből örökbe fogadhatnak egy fát az ültetvényen, aminek a termését karbantartási díjért cserében minden évben megkapják.
 
 

Győr közelében található egy kis falu, Osli, ahol a 2017-ben elhunyt üzletember, Klapka György dióültetvénye található. A Denise&Sandy Kft.-t Klapka két legfiatalabb gyerekéről nevezte el, a cég égisze alatt található a 42 hektáros, 8000 darab bió diófát számláló ültetvény. A biznisz tehát azóta is töretlenül megy, a céget jelenleg Dr. Brazda Nicole, Klapka György legidősebb lánya vezeti. Már a 2000-es években komoly fejlődést mutatott a gazdaság, elindult ugyanis az ültetvény bioba való átvezetése, illetve különböző feldolgozó gépeket szerzett be a cég Franciaországból – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Brazda Nicole.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Németországban nagy kereslete van a magyar diónak, több nagy cég is szeretne nagyobb, 100-150 tonnás mennyiséget vásárolni a cégtől, ezt azonban nem tudják teljesíteni – tudtuk meg az ügyvezetőtől. Ugyanakkor így sincs ok a panaszra, hiszen sok régi és új partnerük van, akik folyamatosan tőlük vásárolnak.

Forrás: Denise&Sandy Kft.

Brazda szerint a mai modern, korszerű világban lépést kell tartani, így 2019-ben első magyarországi mezőgazdasági cégként csatlakoztak a Crowdfarming (R)-hez. A mikrofarmer elve, hogy az emberek egész Európában mezőgazdasági termelőkké válhatnak azáltal, hogy örökbe fogadhatnak egy fát az ültetvényen, amiért karbantartási díjat fizetnek. Ennek a díjnak az összege országonként változó. „Maga az örökbefogadás úgy néz ki, hogy az örökbefogadó képek alapján egészen a szüretig végigkíséri a saját fájának az ápolását, gondozását, illetve fejlődését, mert folyamatosan információt és képeket küldünk a fáról” – emelte ki az ügyvezető igazgató. Októberben, mikor beköszönt a szüret, minden mikrofarmer postai úton megkapja a fája termését, ami fánként 10 kilogramm biodiót jelent, valamint ha szeretné az örökbefogadó, akkor a doboz tartalmaz még 5 kilogramm biodiót és egy üveg biodióolajat is.

A biodióolaj egy új termék a cég palettáján, idén kezdték el ugyanis gyártani. „Emellett sok tervünk van még a jövőre nézve, többek között az, hogy nemsokára elindul a webáruházunk is, ahol minden termékünk kapható lesz, mint például a héjas dió, a dióbél, vagy a dióolaj” – közölte Brazda Nicole.

Forrás: Denise&Sandy Kft.

A szüret jelenleg még zajlik az ültetvényen, és nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a legrövidebb időn belül be tudják fejezni. „Egyre több gazdától halljuk, hogy idén rossz lett a termés, a májusi esőzés, a nagy meleg, illetve a kártevők miatt. Nálunk is voltak problémák, de alapvetően jó minőségű dióra számítunk. A jövőben szeretnénk több biogazdával felvenni a kapcsolatot annak érdekében, hogy összefogjunk, és együtt találjunk megoldásokat a felmerülő problémákra, illetve kihívásokra - tette hozzá az ügyvezető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu