2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Piac

Elindult az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat

Október 12-én zajlott az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat elindulása alkalmából tartott parlamenti sajtótájékoztató. A kezdeményezés a fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnöksége alatt, a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek és mentor vállalatok összefogásával, a vállalkozások energiatudatosságának elősegítése érdekében jött létre.
 
 

Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke, a Pályázat védnöke, felszólalásában nagy sikerként értékelte a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Jövő Nemzedékek Ombudsmani intézményének létrehozását, továbbá a Fenntartható Fejlődés parlamenti állandó bizottság megalapítását. Úgy véli, ezek mellett időszerű volt egy, a képviseletek összefogásából született ösztönző rendszer kialakítása is, amely a jogszabályok végrehajtása keretében a hatékonyság és takarékosság szempontjait helyezi előtérbe. Az energiahatékonysági pályázat – mely az energiafelhasználás területén történő ésszerű gazdálkodást hivatott díjazni - példaértékű folyamat, elsődleges célja pedig az összefogás, a paradigmaváltás és a tudatformálás. 

 


A Pályázatot szervező Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. elnöke, Fürjes Balázs Zoltán hangsúlyozta, hogy a mostani egy nagy lépés az energiahatékonysági pályázatok történetében. Szintén kiemelte, hogy óriási - szemléletbeli - változásokra van szükség az energiafelhasználás területé. A pályázat céljaként nevezte meg a vállalkozások energiatudatosságának növelését, az energiahatékonyság területén elért vállalati eredmények elismerését, bemutatását és a tudás megosztását. Kitért rá, hogy Magyarország jelenlegi energiaimportja eléri a 80 százalékot, ezt pedig 2020-ra 60-70 százalékra kell lecsökkenteni az európai uniós előírások alapján a CO2-kibocsájtás csökkentése és egyre több zöldenergia előállítása mellett.
A változások kiindulópontjaként nevezte meg a szervezettség, az összefogás és a megfelelő management kialakítását az ipari energiahatékonyság területén.

 

A pályázó vállalatok tesztelhetik energiahatékonyságukat, első lépésként elnyerhetik az „Energiatudatos Vállalat” címet, amennyiben elkötelezik magukat az energiahatékonyság fejlesztése mellett. „Energiahatékony Vállalat” lehet az a vállalkozás, amely már konkrét megtakarításokat tud bemutatni, és bevált gyakorlatát másokkal is megosztja. A következő lépés pedig a résztvevő cégek eredményeinek, megtakarításainak számszerűsítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen meghirdetett Virtuális Erőmű Program keretein belül, úgynevezett mentorvállalatok bevonásával, melyek segítik az energiatudatos cégek számának növekedését, a program elterjesztését.

A pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására az energiahatékonysági világnapon, 2012. március 6-án kerül sor, amelyet egy, a pályázatokat bemutató konferencia követ.

Az utolsó felszólaló a BME (Budapesti Műszaki Egyetem) egyetemi docense, a „Fenntartható energetika” kiemelt kutatási terület vezetője, Dr. Gróf Gyula volt, aki elmondta, hogy a BME Virtuális Erőmű Programja stratégiai szerepvállalásánál fogva támogatja az Energiahatékonysági Pályázatot. Úgy véli, korszerű, hozzáférhető tudásbázisra, hatékony információáramlásra, valamint a kutatási eredmények oktatásba való beépülésére is szükség van, hogy a képviseletek összefogásával az energiafelhasználás valóban hatékony lehessen, az üvegházhatású gázok és más szennyezőanyagok kibocsátása csökkenhessen, hogy végezetül a változások a teljes nemzetgazdasági innovációs láncban éreztethessék hatásukat.

 

Bővebb információ a pályázatról itt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!