2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Piac

Megelégelték a cseh naperőművek az állami adót, pert indítanak

Milliárdos kártérítési pert indítanak a csehországi naperőmű-tulajdonosok a cseh állam ellen egy 2010-es törvény miatt - számol be a Napi.hu.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A visszamenőleges hatályú törvény értelmében az állam 26 százalékos adót vetett ki a naperőművek nyereségére, a 11 külföldi befektető cég pedig - ezt megelégelve - közölte a prágai pénzügyminisztériummal, hogy beperli a cseh államot.

A perlő cégek mindegyike a Photovoltaic Investors Club (IPVIC) tagja. Frank Schulte, az IPVIC főtitkára kifogásolta, hogy a cseh állam következetesen akadályozni kívánja az ország naperőműinek működését és fejlesztését. Bizonyítékként kiemelte, hogy 2014-től az energiaszabályozási hivatal (ERÚ) fel akarja függeszteni a megújuló energiaforrások támogatását. Az ERÚ elnöke ezt azzal indokolta, hogy 2013 végére teljesítik − jóval a 2020-as határidő előtt − vállalásukat, miszerint az ország energiaszükségletének 13,5 százalékát megújuló forrásból biztosítják.

A naperőmű-tulajdonosok eddigi vesztesége hozzávetőlegesen 560 milliárd korona. Ha a pert megnyerik az állammal szemben, kártérítésük összege elérheti a 250 milliárd koronát.

 

forrás: Napi.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu