2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Piac

Tíz év kell még, hogy megérje az alga alapú biodízel

Az elmúlt 20 évben gallononként több száz dollárról néhány tíz dollárra csökkent az algából történő biodízel üzemanyagok előállítási költsége. Azonban ahhoz, hogy az ára a hagyományos üzemanyagokéval összehasonlítható szintre csökkenjen, még legalább 10 évre van szükség – állítják európai kutatók.
 
 

A Science magazinban megjelent tanulmány, melyet egy holland egyetem kutatói publikáltak, összefoglalja azokat az elvégzendő kutatásokat, melyek segítségével egy évtizeden belül megfizethetővé válna az alga alapú biodízelgyártás.

Az európai piacon hozzávetőleg 2,3 milliárd gallon biodízel lecserélésére lenne szükség a kutatók becslései szerint, melynek fedezéséhez hektáronként, évente 4400 gallonnyi algaolaj termelés szükséges, nagyságrendileg Portugáliának megfelelő nagyságú területen.

Összehasonlításképp pálmaolaj esetében hektáronként 600 gallon, míg kukoricából 270 gallon biodízel hozható ki.

A 4400 gallonos célmennyiségről egyes algatermelők azt állítják, hogy már ma is ilyen nagyságrendben termelnek. Az Algenol, Solix, Solazyme és az OriginOil – állításaik szerint – jelenleg 2000-2500 gallont algaolajat állítanak elő hektáronként. Sőt, a Solazyme nemrég jelentette be, hogy 20 ezer gallon bioüzemanyagot szállított korábban az USA hadseregének, 150 ezer gallonnyi összmegrendelésük részeként.

A termelés növekedése ellenére egy gallon alga alapú üzemanyag még mindig 6-35 dollár közötti áron mozog a piacon. Egyes kutatók szkeptikusak a méretgazdaságosság elérhetőségével kapcsolatban, ennek ellenére számos vállalat jelentős összegeket invesztál a technológia fejlesztésébe, ami ha korábban nem is, de egy évtizeden belül talán eredményre is vezet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!