2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Agrárpénzek

Jövőre 9 millió tonnával nőhet az EU búzatermelése!

Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság gazdálkodóinak jóvoltából jövőre akár 9 millió tonnával több búza teremhet az EU-ban – állítja egy vezető elemzőcég.
 
 

A Strategie Grains szaklap első 2011-es betakarításra vonatkozó előrejelzése szerint a világ legnagyobb búzatermelői 136,5 millió tonnát, 7,1 százalékkal többet termelnek jövőre az idei gazdasági évinél.

Ez elsősorban az EU tagországainak megnövelt vetési területének köszönhető, amely 1,2 millió hektárral, 57,2 millió hektárra emelkedik – állítja az elemző cég. Emellett a terméshozam várható emelkedésében is bízik a szaklap, mivel az idei évben a keleti-európai a országokat sújtó jelentős csapadék, illetve az északi és nyugati országokra jellemző száraz időjárás elvitte a termés jelentős részét.

Németországban, az EU második legnagyobb búzatermesztő országában 2 millióval nőhet a betakarított termény mennyisége, hasonlóan Franciaországhoz, míg az Egyesült Királyság esetében 1 milliós többlethozammal számolnak.

Árpából várhatóan szintén többet aratnak jövőre az EU-ban: 55,5 millió tonnával, éves szinten 4,7 százalékos emelkedéssel számol a Strategie Grains.

Összességében 291,3 millió tonnás gabonabetakarítást jósol a 2010-11-es gazdasági évre a cég, amely 12 millió tonnával alacsonyabb a 2008-as rekord szintnél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu