2021. június 14. hétfő Vazul

Hírek - Állat

Nem tudja, mi az az "etikus tej"? - A skótok feltalálták

“Etikusan előállított" tejet és sajtot állítanak elő több skót gazdaságban is, amelyekben úgy nevelik az állatokat, hogy a borjakat nem szakítják el már születésükkor az anyatehenektől. A gazdaságok állítása szerint így kevesebb stressz éri az állatokat, így azok hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek.
 
 

A hagyományos módszerektől eltérően készül a sajt és a tej egy dél-nyugat-skóciai tejtermelő gazdaságban, ahol a borjakat nem szakítják el születésükkor az anyjuktól, hanem együtt hagyják azokat, így az anyaállatok folyamatosan táplálhatják a kicsiket – írja a bbc.com. A legtöbb gazdaságban a megszokott gyakorlat általában ettől eltérő, és a fiatal állatokat már születésükkor elválasztják az anyatehéenektől, hogy a felnőtt állatokat naponta két vagy három alkalommal is meg tudják fejni.


A skót gazdaság részben azért változtatott az állattartási feltételeken, mert egyre több kritika éri az inzenzív tejtermelőket. Ezért ökológiailag megbízhatóbbnak tartott, az állatok és a gazdaság dolgozói számára is kevésbé stresszmentes üzemet akartak kialakítani, és ezzel másoknak is mintát mutatni. Habár így kevesebb tejet nyernek, az állatok szerintük hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek, ezért például kevesebb antibiotikumra és vásárolt takarmányra lehet szükségük, miközben a borjak is gyorsabban nőnek.

A tejtermelői tapasztalatok szerint ugyanakkor az átállás költséges és hosszú folyamat. Ennek ellenére az Egyesült Királyságban egyre több gazdaság is használja már az etikusabbnak nevezett megközelítést, bár e módszer komoly jövedelmezőségi aggályokat is felvethet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu