2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Élelmiszer

Durván elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon: van, ami 46 százalékkal drágult

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest összességében nem változtak az árak. A KSH szerint az adatok megfelelnek az elemzők korábbi várakozásának.
 
 

Az éves maginfláció a júliusi 4,5%-ról augusztusban 4,7%-osra nőtt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció az előző havival megegyező, 4,3%-os maradt.

Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9%-kal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1%-kal drágult, a gyümölcsök árának 46%-os emelkedése miatt, míg a zöldségfélék ára 6,6%-kal, a burgonyáé 8%-kal csökkent. A cukor ára 13,4%-kal ment feljebb egy év alatt, a tojásé 10,2%-kal, a tejé 8,9%-kal lett magasabb. A sertéshús 9,8%-kal került többe, mint tavaly augusztusban, a baromfihús viszont csak 2,3%-kal. A dohányáruk 10,3%-kal drágultak az előző havi 9,7% után. A szeszesitalok 3,3%-kal drágultak.

Júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,3%-kal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 4,4%-os árcsökkenésének következményeként. E nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2%-kal nőtt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu