Kiderült a kenyértitok: tényleg van, amelyik emberi fogyasztásra alkalmatlan?

agrarszektor.hu
Az idei búzatermés ötöde valóban fuzáriummal fertőzött, és emberi fogyasztásra alkalmatlan, ha az országos szórásképet nézzük, a DON-toxin tekintetében azonban a hazai átlag az élelmiszerekre vonatkozó határérték alatt van az SGS mérései alapján - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Párkányi Gábor, üzletágvezető. Egy hete nagy port kavart Raskó György álláspontja, miszerint a szennyezett gabona az élelmiszerekbe is bekerülhet, és így a gombatoxinos termék a magyar üzletek polcain végezheti. Bidló Gábor, terménypiaci elemző portálunknak elmondta, valóban okozhatna problémát, ha valaki kizárólag, rendszeresen és nagy mennyiségben fuzáriumos gabonából készült terméket fogyasztana, de a DON-toxin, amely az egyik leggyakoribb, fuzáriumgomba által termelt méreg, nem halmozódik fel a szervezetben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan felháborodtak Raskó György álláspontján, amely egy hete jelent meg. Az agrárvállalkozó szerint az idei gabonatermés ötöde fuzáriummal fertőzött lehet Magyarországon, és habár megfelelő vizsgálatokkal ki lehet szűrni a szennyezést, ezek a mérések nagyon drágák, így sokan inkább ügyeskednek. Ennek az lehet a következménye, hogy az üzletekbe is bekerül a szennyezett alapanyagot tartalmazó termék - állította Raskó. Bidló Gábor, terménypiaci elemző az agrárszektor.hu kérdésére elmondta, hogy a gyakorlatban a kenyérsütéshez használt liszt toxintartalma nem éri el az engedélyezett szint ötödét sem. Ha valaki kizárólag fuzáriummal fertőzött terményből készült termékeket fogyasztana - aminek elhanyagolható az esélye -, akkor sem lenne probléma, hiszen a DON-toxin nem halmozódik fel a szervezetben, hanem gyorsan kiürül onnan. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az idei gabonatermés minőségéről, és a minőségvizsgálatok áráról Párkányi Gábor adott tájékoztatást portálunknak. Elmondta, hogy az SGS Hungária Kft. az idei szezonban már több ezer búzamintát vizsgált DON-toxinra. A felmérés nem teljesen reprezentatív, azonban a laboratóriumi analízisek alapján a búza több, mint 50 százaléka malmi minőségű DON toxin tekintetében. Ugyanakkor, ha a szórásképet nézzük, akkor a mérések körülbelül 20 százaléka az étkezési határérték felett van DON toxin tekintetében, tehát meg lehet erősíteni azt a tényt, hogy idén a búzák ötöde valóban nem alkalmas emberi fogyasztásra - tette hozzá. A fertőzöttség országos eloszlása nem egyenletes, a dél-keleti országrészeben ugyanis magasabb értékeket mértünk, ami többek között a májusi időjárásnak, vagyis a sok esőnek köszönhető. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Megkérdeztük a szakembert a minőségvizsgálatok áráról is, hogy valóban igaz-e, miszerint ez nem egy olcsó mulatság. "Számoljunk tonnánként 50 ezer forint körüli malmi búza árakkal. Egy toxin vizsgálat mintánként 15-20 ezer forintba kerül. Ha 500 tonnára vonatkoztatjuk a vizsgálatot, akkor az 30-40 forint költséget jelent. A mintavétel árával együtt 100-150 forint költséggel számolhatunk tonnánként. Ha ezen felül a teljes magyar szabvány vizsgálatot is megrendelik, akkor összesen 150-200 forint költséget tesznek ki a vizsgálatok, ami egy 50 ezer forint értékű árunál, 0,3-0,4%-a az árnak" - közölte Párkányi Gábor. Kiemelte, a piaci gyakorlat szerint nem minden termelő csináltat minőségvizsgálatot, pedig fontos lenne, mert az áru megfelelőségét igazolni kell, valamint az eladási ár értékfüggő is. 

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos a gabona jó állapotának megőrzése! Jelenleg sok helyen még raktárban pihen a búza, de nem szabad magára hagyni a garmadákat. Jövő héttől érkezik a lehűlés, ami azt jelenti, hogy a párakicsapódás miatt figyelni kell a tételekre, mert könnyen megemelkedhet a páratartalom, ami a gombák életfolyamatainak kedvez. A fuzárium gombák anyagcseréje pedig tovább emelheti a toxinszintet - emelte ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?