Ebben a megyében örülhetnek a gazdák: ígéretes búzatermésre van kilátás

Ebben a megyében örülhetnek a gazdák: ígéretes búzatermésre van kilátás

MTI
Jó állapotban vannak az őszi kalászosok Békés megyében, a jelek szerint ígéretes búzatermésre van kilátás, ám a csapadék nagyon hiányzik a földből - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága kedden közleményben az MTI-t. Mint írják, az őszi kalászos kultúrák a kedvező időjárásnak köszönhetően nagy részben jó vagy közepes állapotban vannak, kipusztulás minimális mértékben történt, belvíz problémák nem jelentkeztek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az őszi búzák és az őszi árpák jó állapotban vannak, több gazda jelezte, hogy ígéretes búzatermés várható, ám ahhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű csapadék. Az április eleji tavaszi fagy kicsit megcsípte az állományokat, de jelentős kárt nem okozott a szántóföldi kultúrákban. Az őszi káposztarepce esetében az enyhe tél miatt az állományok jelentős része megerősödött, több alkalommal volt szükség regulátoros beavatkozásra a növényfejlődés visszafogása érdekében. Ugyancsak az enyhe tél miatt fokozott rovarkártétel várható.

Békés megyére nem jellemzőek a gyümölcsültetvények, ahol mégis vannak, ott jelentős tavaszi fagykár következett be, a baracknál 40-100 százalékos terméskieséssel is lehet kalkulálni. Rügykár szinte minden kultúrát ért, a cseresznyénél 40-100, a meggynél 20-80, a szilvánál 30-40 százalékos lehet - olvasható a közleményben. A NAK megyei igazgatósága emellett arról is tájékoztatot, hogy idén várhatóan körülbelül 440 ezer hektárra 9 ezer 200 egységes kérelmet nyújtanak be a gazdák.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02