2021. május 16. vasárnap Mózes, Botond

Hírek - Piac

A napenergia miatt drágulhat az áram?

Csehországban akár 25 százalékkal is drágulhat az ipari áram ára, köszönhetően az egyre szaporodó napenergiát előállító vállalatoknak.
 
 

Többek között a széntermelő New World Resources NV, a textilgyártó Pegas Nonwovens, valamint a nyersolaj feldolgozó Unipetrol az áldozatai annak a törvénynek, mely arra kötelezi a Cseh Energetikai Művek (CEZ) áramszolgáltatót, hogy napenergiát előállító start-up vállalatoktól szerezzen be villamos energiát, a nem megújuló forrásokból előállított áramnál jóval magasabb áron – nyilatkozta a CEZ kereskedelmi igazgatója, Alan Svoboda a Bloombergnek.

Az áremelkedést nyilván továbbhárítják majd fogyasztóikra a vállalatok, melynek kapcsán a cseh kisvállalatokat tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke megjegyezte, fogalma sincs, honnan fogják a cégek a szükséges pénzt előteremteni.

Az energiaárak Európa szerte emelkednek, Spanyolországtól Németországig, főként az EU azon nyomása miatt, mely szén-dioxid kibocsátásuk csökkentése érdekében megújuló energia hasznosítására kényszeríti őket.

Csehországban öt éve lépett életbe egy törvény, amely feljogosította a napenergiát előállító vállalatokat, hogy magasabb áron értékesítsék a villamos energiát, ezzel kárpótolva őket az igen magas kezdeti befektetésekért.

Azóta persze a napelemek ára közel 50 százalékkal zuhant a kínai tömegtermelés miatt, mely jóval több vállalkozást vonzott a napenergia szektorba, mint amire a cseh kormány számított. Eközben a CEZ és a többi áramszolgáltató is köteles felvásárolni készleteiket.

A CEZ becslései szerint idén év végén közel 2000 megawatt áram előállítására alkalmas napelem lesz az országban, ezzel Csehországban lesz a világon a legmagasabb az egy főre jutó napenergia-termelés.

Ez a lakosság számára közel 19 százalékkal, a vállalatoknak 25-30 százalékkal magasabb áram árat jelent majd jövőre, mivel a napenergiából előállított áram ára tízszerese a villamosenergia nagykereskedelmi árának.

A napenergia előállítók vitatják a CEZ álláspontját, mondván az áramszolgáltató teljes készletének mindössze 5 százalékát szerzi be megújuló forrásokból, így maximum 7 százalékos áremelés lenne indokolt. Szerintük a vállalatóriásnak az a célja riogatással, hogy lebeszélje a politikusokat a napenergia fejlesztésekbe történő invesztíciótól.

Jelenleg a cseh kormány előtt áll egy törvénytervezet, amely 2011. március elsejétől megszüntetné a farmokon történő napelem-telepítések támogatását.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu