2019. augusztus 19. hétfő Huba

Hírek - Piac

Éghajlatváltozás: uniós szabályok az üvegházhatású gázkibocsátás szorosabb ellenőrzésére

Az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) vonatkozásában naprakész és helytálló adatok szükségesek ahhoz, hogy megállapíthassuk, jó úton jár-e az EU és tagállamai a vállalt kibocsátáscsökkentés teljesítéséhez, illetve kizárólag ilyen adatok birtokában dolgozható ki az éghajlatváltozással járó kihívásokat érdemben kezelni tudó politika.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Európai Bizottság a mai napon jogszabályjavaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy jelentősen javuljon az ÜHG-kibocsátással kapcsolatos nyomon követés és jelentéstétel, méghozzá olyan mértékben, hogy teljesüljenek a 2013 és 2020 közötti időszakra szóló uniós éghajlat- és energiapolitikai jogszabálycsomag által támasztott új követelmények.

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa így fogalmazott: „A ma előterjesztett javaslat javít a benyújtott adatok átláthatóságán, összehangoltságán és minőségén, s így hozzájárul a kibocsátáscsökkentéssel kapcsolatban kitűzött céljaink teljesítésének pontosabb nyomon követéséhez. A javaslatnak köszönhetően egyebek mellett a földhasználatból, földhasználat-megváltoztatásból és erdőgazdálkodásból (LULUCF), valamint a légi és tengeri közlekedésből fakadó kibocsátások is nyomon követhetővé, dokumentálhatóvá válnak. Reményeink szerint az új szabályok példaértékűek lesznek a nemzetközi éghajlat-politikai tárgyalások kontextusában, és az átláthatóság terén viszonyítási alapul szolgálnak majd a fejlett országok számára az éghajlatváltozás megfékezése érdekében tett minden lépéskor.”

Az EU és a tagállamok egy 2004-ben elfogadott határozat 1 alapján már közösen ellenőrzik és dokumentálják az ÜHG-kibocsátásokat. Évente jegyzéket készítenek az üvegházhatást okozó gázokról, amely alapján fel lehet mérni, hogy hol állnak a Kiotói Jegyzőkönyvben foglalt célkitűzések teljesítésében. Ezenkívül ÜHG-előrejelzések céljából is gyűjtenek adatokat, amelyeket azután a kibocsátás csökkentését szolgáló politikákkal és intézkedésekkel együtt közzé is tesznek.

A jelenlegi szabályozás javarészt a Kiotói Jegyzőkönyvből eredő követelményeken alapul. A rendeletjavaslat növeli a már meglévő nyomon követési és jelentéstételi mechanizmus hatékonyságát, összhangban a 2009. évi éghajlat- és energiapolitikai csomag követelményeivel. A Kiotói Jegyzőkönyvhöz képest egy lépéssel tovább megy: növeli a benyújtott adatok és információk átláthatóságát és gondoskodik az éghajlatváltozással kapcsolatos uniós kötelezettségvállalások követéséről.

A javasolt módosítás fő célkitűzései a következők:

a földhasználatból, földhasználat-megváltoztatásból és erdőgazdálkodásból (LULUCF), val amint a légi és tengeri közlekedésből, illetve egyéb ágazatokból származó kibocsátások kezelése révén tovább gazdagítani az innovatív uniós éghajlat-politikai eszköztárat;

segítség az EU és tagállamai számára a 2013 és 2020 közötti időszakra vállalt kibocsátáscsökkentés irányába tett előrelépések nyomon követéséhez;

a jelentésekben szereplő adatok minőségének további javítása;

annak biztosítása, hogy az EU és tagállamai teljesítsék jelenlegi és jövőbeni nemzetközi kötelezettségeiket és vállalásaikat a nyomon követés és a jelentéstétel terén. A jelentéstétel egyúttal kiterjed majd a fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi és technikai támogatásra, valamint a 2009-es Koppenhágai Megegyezéssel és a 2010-es Cancúni Megállapodásban vállalt kötelezettségekre is;

új működési szabályok életbe léptetése az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) keretében elárverezett kibocsátási egységekből származó bevételek felhasználásának tagállami jelentésére. A tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy az ilyen árverések bevételeinek legalább a felét az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló uniós és harmadik országbeli intézkedésekre fordítják.

A nyomon követést szolgáló rendszer felülvizsgálata ki fog terjedni a kibocsátások nemzeti hatóságok által végrehajtott ellenőrzésére és dokumentálására. Ahhoz, hogy a javaslatból alkalmazandó jogszabály legyen, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak azt el kell fogadnia. Az EU ETS hatálya alá tartozó létesítményeket működtető vállalkozásokra külön végrehajtási jogi aktus útján, külön nyomon követési és jelentéstételi rendelkezések kerülnek majd bevezetésre

(lásd: http://ec.europa.eu/clima/news/articles/news_2011110901_en.htm )

 

Brüsszel, 2011.11.23.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu