2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Agrárpénzek

Áll az aratás Zalában! – Nem vártak ennyi esőt

A búzát 42-44 ezer forintért, az árpát 37-39 ezer forintért jegyzik tonnánként.
 
 

Zala megyében az őszi árpa 87 százalékát már learatták, de a napokban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt egyelőre leálltak a betakarítási munkákkal - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei kabinetvezetője kedden az MTI-vel.

Az 5208 hektáron termelt őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 5,5 tonna volt Zala megyében, de térségenként jelentősek az eltérések. A legmagasabb az átlaghozam a nagykanizsai, a letenyei és a keszthelyi járásban, ahol átlagosan 5,3-6,5 tonna őszi árpa termett hektáronként, míg a zalaszentgróti járásban hektáronként átlagosan 4,4 tonna termést tudtak learatni, Lenti környékén pedig a sok eső miatt csak később kezdődhet el az aratás - tájékoztatott Milei Enikő.

A megyében megkezdődött az őszi káposztarepce betakarítása is. A 13 550 hektáron termelt olajos növény 12 százalékát aratták le, a hektáronkénti termésátlag 3,36 tonna volt. Az árpa minősége jónak mondható, a gazdálkodók az idén összességében is jó termésátlagra számítanak, de ha továbbra is sok lesz a csapadék, a korai búzák minősége romolhat.

Zala megyében összesen csaknem 53 690 hektáron kell betakarítani a termést. A legnagyobb, közel 24 ezer hektár az őszi búza vetésterülete, míg a tavaszi árpát 5195 hektáron, a tritikálét 3700 hektáron, a zabot pedig 1844 hektáron kell learatni. Kisebb, mintegy 340 hektárnyi területen rozst és takarmányborsót termelnek.

A viszonylag sok csapadék miatt az aratás után mielőbb meg kell kezdeni a tarlóhántást, hiszen a takarónövény lekerülése után erőteljes gyomosodás várható a földeken - hangsúlyozta a megyei kabinetvezető. Hozzáfűzte: a betakarítás ütemesen folyik, torlódás csak a nagyon korai búzák esetében fordul elő, amelyeket már aratni kellene, de még az árpaföldeken sem végeztek a munkával. A gazdálkodók és a felvásárlók megfelelő mennyiségű tárolókapacitással rendelkeznek. A gabonafélék szárítására csak szélsőségesen csapadékos időjárás esetén lesz szükség - tette hozzá.

Milei Enikő szólt arról is, hogy a termelők nagyobb része előszerződést kötött a biztos értékesítés érdekében. Az árak az utóbbi 2-3 héten nem változtak jelentős mértékben. A megyei Aratási Koordinációs Bizottságokban résztvevők korábbi tájékoztatása szerint a búzát 42-44 ezer forintért, az árpát 37-39 ezer forintért, a repcét 95-97 ezer forintért jegyzik tonnánként. A napraforgó várható termésének lekötése 86-88 ezer forintba, a kukoricáé pedig 40-42 ezer forintba kerül tonnánként.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu