2021. július 25. vasárnap Kristóf, Jakab

Hírek - Élelmiszer

Folytatódik a rovarfehérje őrület: már a kenyerekhez is használják a lisztkukacot

Fehérjedús és egyszerűen termeszthető, mégis környezetbarát, mi az? Ezek bizony nem mások, mint az ehető rovarok, amikhez egyelőre keveseknek van gusztusa Európában, pedig sok előnnyel járhat a fogyasztásuk. Németországban közben már a pékek is felfedezték a rovarokból készült lisztet.
 
 

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt a fogyasztásuk, Európában egyelőre még nem forrotta ki magát, hiszen nincs olyan mértékű fehérjehiány a kontinensen, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Úgy tartják, hogy környezetbarátabb a marhatenyésztésnél, hiszen kevesebb élelemre, területre és vízre van hozzá szükség. A lisztkukacok tömegének pedig mintegy 70%-a fehérje, sőt, még omega-3 zsírsavban is gazdagok, akárcsak a hal. Utóbbiban mindössze 2%-nyi zsírsav van, míg a lisztkukacok esetében ez hétszer annyi. Ezen kívül a rovarokat nagy mennyiségben, de etikus módon lehet tenyészteni - állítja egy német szakember.  A folyamat pedig egyszerű: 4-5 héten át dobozokban fejlődnek, lefagyasztják, majd megsütik őket sütőben - írja a Deutsche Welle riportjára hivatkozva a hvg.

Sok embernek azonban nem veszi be a gyomra a rovarfehérjéket, de a német pékek valami egészen újjal álltak elő: mit szólnál egy kis rovarkenyérhez? Az egyik pék bizony kukaclisztet használ a kenyereihez. Állítólag nem olcsók, de imádják a vevők. 

Úgy gondoltuk, hogy a fiatalabb generáció lesz az, amelyik ki akar majd próbálni valami újat, de végül az 50 pluszos korosztály kapott rá. Még egészben is megkóstolják a lisztkukacokat

- mondta a pék. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu