Ne csak termeld, add is el: Hazai sajtgyártás - lesz itthon fizetőképes kereslet a hazai sajtokra?

Ne csak termeld, add is el: Hazai sajtgyártás - lesz itthon fizetőképes kereslet a hazai sajtokra?

Takarék Agrár24
Korábbi bejegyzéseinkben foglalkoztunk a továbbra is alacsony hazai tejárak kérdésével és megvizsgáltuk, hogy az elmúlt évek feldolgozói beruházásainak van-e már érezhető hatása a felvásárolt mennyiségekre. Most arra keressük a választ, hogy amit megtermelünk, el tudjuk-e majd adni itthon?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az OECD-FAO adatai illetve előrejelzése alapján az egy főre jutó sajtfogyasztás az EU-ban átlagosan ~20 kg/fő, amely 2028-ra 21,5 kg/főre növekedhet. Összehasonlításként a hazai sajtgyártás volumene és a nettó import alapján a hazai fogyasztás (túróval együtt) 11,5 kg/fő körül alakul. A hazai fogyasztás az elmúlt években kismértékben növekszik, de jelentősen elmarad az unió 20 kg/fő-s átlag fogyasztásától, így a hazai sajt fogyasztás bővülésére még jelentős tér mutatkozhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai sajtgyártás az elmúlt években nőtt, legjelentősebb fejlesztésként az Alföldi Tej Kft. 2019 őszén átadott debreceni sajtüzeme emelhető ki. Az üzem az évi 8.000 tonnás kapacitásával akár az import sajtmennyiség 12-13%-át is kiválthatja, de mellette több jelentős hazai sajtgyártó (például a Savencia Fromage & Dairy Hungary - korábbi nevén Pannontej, Óvártej) is bővítette kapacitásait az elmúlt években.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A növekvő hazai termelés eddig elsősorban a kivitelt támogatta - a növekvő termeléssel együtt növekedett az export részaránya, a hazai sajtok közel felét exportáljuk. A 2020. március-árpilisi adatokban látható visszaesés - vélhetően - a koronavírus hatására beszűkölő külkereskedelmi piaci lehetőségeknek köszönhető.

A növekvő hazai sajtgyártás ellenére a külkereskedelmi egyenlegünk érdemben nem javult, a 12 havi gördülő adatok alapján az import sajtok mennyisége továbbra is több mint évi 30 ezer tonnával meghaladja a kivitelt. A határparitásos külkereskedelmi árak alapján elmondható, hogy elsősorban az olcsóbb, feltételezhetően gyengébb minőségű import sajtokat fogyasztjuk, miközben a drágább, de feltételezhetően jobb minőségű hazai sajtokat pedig jelentős részben exportáljuk.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A hazai piacon döntően a trappista sajtot keresik a vásárlók, amely részaránya akár a 70%-ot is elérheti. A hazai fogyasztókban - részben a kereskedelmi láncok folyamatos akciói révén - az átlagosan 1.500 Ft/kg trappista sajtár rögzült, miközben ennek reális ára jelenleg inkább 2.000 Ft/kg körül mozog. A trappista sajtra vonatkozó Magyar Élelmiszerkönyvi előírások várhatóan 2020 végétől szigorodni fognak, így az import sajtok egy része kiszorulhat a trappista sajt kategóriájából. 2021-től tehát a minőség tekintetében már tudatosabban választhatunk, remélhetőleg a hazai fogyasztók minél szélesebb köre fordul majd a jó minőségű hazai sajtok, többek között a trappista sajtok irányába. 

Írta: Magyar Attila - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31