2019. július 15. hétfő Henrik, Roland

Hírek - Élelmiszer

Vargáék itt nem engednek - Válság miatt sem csökken ez az adó

Nincs napirenden, hogy a fogyasztói tejek 18 százalékos áfa kulcsa a jövő évtől 5 százalékra csökkenjen – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) agrárszektor.hu-nak adott válaszaiból. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT) szerint 5 százalékos áfa mellett a hazai lakosság az olcsóbb magyar tejeket venné az áfa csalással értékesített importtermékek helyett, az NGM viszont úgy látja, hogy az elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) adómérséklés nélkül is jelentősen fehérítheti a tejágazatot.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A költségvetési bevételek megóvása érdekében általános jelleggel nincs lehetőség az összes alapvető élelmiszer áfa kulcsának csökkentésére – közölte az agrárszektor.hu kérdéseire az NGM annak kapcsán, hogy a napokban a válsággal sújtott hazai tejtermelők jelentős áfa mérséklést sürgettek. A tárca szerint ugyanis az általánosabb adócsökkentés komoly, százmilliárdos nagyságrendű költségvetési bevételkiesést okozna. A románok is – tette hozzá a minisztérium - csak annak árán tudtak nagyobb arányú áfa mérséklést meglépni, hogy közben elengedték a költségvetési hiányt. Ma tehát csak célzottan van lehetőség áfa csökkentésre, és jellemzően olyan termékköröknél, ahol nagyon magas a feketézés aránya – állapította meg az NGM.

A hazai piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint viszont a felvásárlási árak drasztikus csökkenésével járó hazai túltermelési válságot úgy lehetne enyhíteni, ha a fogyasztói tejek 18 százalékos mai áfa kulcsa 2016-tól 5 százalékra csökkenne. A szervezet az 5 százalékos áfa kulcsot a sertéságazat mintájára szorgalmazza, mivel a kormány, illetve a parlament már korábban döntött arról, hogy januártól a sertés tőkehúsnál az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa lép életbe.

Ha a fogyasztói tejeknél az áfa 5 százalékra mérséklődne, a lakosság az olcsóbb magyar tejeket venné a többségében áfa csalással ide érkező importtermékek helyett – véli a terméktanács. A TT szerint a kisebb áfa miatti árcsökkentést az garantálná, hogy a szervezetben tag kereskedelmi láncok írásban vállalták: az adómérséklést érvényesítik a fogyasztói árakban.


MTI-fotó: Bruzák Noémi

Az NGM viszont úgy ítéli meg, hogy a fogyasztói tejek áfa mértéke jelenleg is kedvezményes. Emellett az EKÁER rendszere jelentősen fehérítheti a mezőgazdasági szektort, így a tejjel kapcsolatos visszaélések adómérséklés nélkül is megelőzhetők, felderíthetők.

A tárca szerint a kormány adópolitikai célkitűzése továbbra is az, hogy a hangsúly a fogyasztási-forgalmi-környezetvédelmi típusú adókon legyen, az adómérsékléseknél pedig a legalább 4,5 millió magánszemélyt közvetlenül érintő személyi jövedelemadó-csökkentés a prioritás. Így a fókuszban a munkát terhelő adók mérséklése áll – szögezte le az NGM.

A tavasszal elfogadott adótörvényekkel – tette hozzá a minisztérium - jövőre 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa, emellett növekszik a kétgyerekesek családi kedvezménye. A jövő évi módosításokkal együtt az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyhat a társadalomnál. Az összeg nagyjából egyharmadát, 1300 milliárd forintot gyermekkedvezményként vehetik igénybe a családok.

Folyamatosan ostromolják a kormányt
Több más agrárgazdasági ágazat is az áfa csökkentésben látná értékesítési problémáinak megoldását. Az adómérséklést rendszeresen felveti például a malomipar, illetve a zöldség-gyümölcs és a baromfiszektor is. Tegnap például a tojástermelők erősítették meg, hogy nem mondtak le az 5 százalékos áfára vonatkozó igényükről.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu