2020. augusztus 15. szombat Mária

Hírek - Piac

Bioetanol-üzem biztosít munkát és zöld energiát Dunaföldváron

A megújuló élethez folytonosan megújuló energiára van szükségünk. Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve, a Nemzeti Energiastratégia, valamint a Nemzeti Vidékstratégia is foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen a fosszilisenergiaforrás-csapdából a kiszámítható, helyben rendelkezésre álló megújuló energiahordozók nyújthatnak kitörési lehetőséget – számolt be a VM sajtóirodája V. Németh Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári üzemének átadásán tartott beszédét követően.
 
 

A vidéki energiaellátásban célunk a kisebb kapacitású, helyi nyersanyagbázisra épülő és helyi igényeket kiszolgáló megoldások támogatása, különösen, ha azok hozzájárulnak a munkaerőpiacon hátránnyal induló rétegek foglalkoztatásához – tette hozzá a vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki arra is emlékeztetett, hogy az Európa 2020 stratégia, és az arra épülő Közös Agrárpolitika is kiemelten kezeli a klímaváltozás hatásainak enyhítését.

Nemcsak munkát, de kiszámíthatóbb jövőt is szeretnénk kínálni a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó Tolna megyei és környékbeli gazdálkodóknak – fogalmazott Mark Turley, a Pannonia Ethanol alapító elnöke. Elmondta: az üzem öt hónappal rövidebb idő alatt és a tervezettnél olcsóbban épült meg. A gyár alapkövét 2010 augusztusában tették le, a beruházás teljes költsége 40 milliárd forint volt.

Az üzem helyben, illetve a régióban hetvennyolc munkahelyet hozott létre, és közvetetetten további 600 embernek adhat munkát. A gyár évente 240 millió liter üzemanyagot és 175 ezer tonna takarmányt állít elő, amihez 575 ezer tonna kukoricát vásárol a magyar termelőktől. Az alapanyagként szolgáló kiváló minőségű hazai kukoricának és a nemzetközi technológiának köszönhetően a dunaföldvári üzem Európában a legmodernebbek közé tartozik.

A gyárban tavasszal kezdődött a termelés, a vállalat már több tízmillió liter fenntartható módon előállított, környezetbarát üzemanyagként felhasználható bioetanolt értékesített európai partnereinek.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája/MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu