2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Agrárpénzek

Változatlan áron a tej

Változatlanul hagyta a tej alapárának éves átlagértékét kilogrammonkénti 86 forinton a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnöksége az idei, 2012. április 1-jétől 2013. március 31-ig tartó kvótaévre.
 
 

Erről a testület keddi budapesti ülésén döntött, az elnökség határozatáról szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t. Az alapár a 3,6 százalékos zsírtartalmú és 3,25 százalékos fehérjetartalmú, extra minőségi kategóriába sorolt nyerstejre vonatkozik. A szakmai szervezet elnöksége a prognózist a kvótaév során negyedévente felülvizsgálja, és indokolt esetben módosítja.

A nyerstej felvásárlási árának a kvótaév elején tapasztalt jelentős csökkenése után az árak jelenleg mérsékelten emelkednek, a szakértők szerint azonban októbertől élénkebb növekedés várható. Ez a terméktanács vezető testülete szerint megerősíti az éves átlagárra vonatkozó prognózis realitását és fenntartását - olvasható a közleményben. Idén április elején a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kilogrammonként átlagosan 86 forint körüli a tej alapár előrejelzést tett közzé az idei kvótaévre.

A prognózis azért fontos a termelőknek és a feldolgozóknak, hogy ennek figyelembe vételével köthessék meg, illetve módosíthassák érvényes szerződéseiket. A szerződéskötés a termelőknek és a feldolgozóknak hosszú távú piaci biztonságot, kiszámíthatóságot ad. Azok a termelők ugyanis, akik szerződés nélkül értékesítenek, kiszolgáltatottak a sokszor jelentős piaci ármozgásoknak. A tej átlagos piaci alapára idén április elején 92 forint volt kilogrammonként az MTI adatai szerint, augusztusban pedig átlagosan 79 forintig csökkent. Most az alapár ismét emelkedésnek indult, az országos átlagérték kilogrammonként 80-81 forint körül mozog, és növekvő tendenciájú.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu