Folytatódik a rovarfehérje őrület: már a kenyerekhez is használják a lisztkukacot

Folytatódik a rovarfehérje őrület: már a kenyerekhez is használják a lisztkukacot

agrarszektor.hu
Fehérjedús és egyszerűen termeszthető, mégis környezetbarát, mi az? Ezek bizony nem mások, mint az ehető rovarok, amikhez egyelőre keveseknek van gusztusa Európában, pedig sok előnnyel járhat a fogyasztásuk. Németországban közben már a pékek is felfedezték a rovarokból készült lisztet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt a fogyasztásuk, Európában egyelőre még nem forrotta ki magát, hiszen nincs olyan mértékű fehérjehiány a kontinensen, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Úgy tartják, hogy környezetbarátabb a marhatenyésztésnél, hiszen kevesebb élelemre, területre és vízre van hozzá szükség. A lisztkukacok tömegének pedig mintegy 70%-a fehérje, sőt, még omega-3 zsírsavban is gazdagok, akárcsak a hal. Utóbbiban mindössze 2%-nyi zsírsav van, míg a lisztkukacok esetében ez hétszer annyi. Ezen kívül a rovarokat nagy mennyiségben, de etikus módon lehet tenyészteni - állítja egy német szakember.  A folyamat pedig egyszerű: 4-5 héten át dobozokban fejlődnek, lefagyasztják, majd megsütik őket sütőben - írja a Deutsche Welle riportjára hivatkozva a hvg.

Sok embernek azonban nem veszi be a gyomra a rovarfehérjéket, de a német pékek valami egészen újjal álltak elő: mit szólnál egy kis rovarkenyérhez? Az egyik pék bizony kukaclisztet használ a kenyereihez. Állítólag nem olcsók, de imádják a vevők. 

Úgy gondoltuk, hogy a fiatalabb generáció lesz az, amelyik ki akar majd próbálni valami újat, de végül az 50 pluszos korosztály kapott rá. Még egészben is megkóstolják a lisztkukacokat

- mondta a pék. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31