Ezért nem fog csökkenni a kenyér ára

Ezért nem fog csökkenni a kenyér ára

A gabonaárak csökkenése miatt számos fogyasztóban alakult ki a várakozás, hogy a pékáru fogyasztói ára is mérséklődhet, ám erre nagyon kevés az esély – több termékkör esetében szinte biztosra vehető, hogy árcsökkenésről szó sem lehet. A búza ára ugyanis a különféle kenyerek árában mindössze 15-20 százalékot tesz ki, a komplexebb, minőségi pékáru esetében ennél is kisebb ez az arány. Sokkal többet számít a sütőipari termékek árában az energia, a szállítás és a munkabér költsége, amely sokat növekedett az elmúlt egy-két évben. Nehezíti a helyzetet az is, hogy a sütőipar régóta megoldatlan problémákkal küzd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős nyomás nehezedik a lakosság részéről a sütőiparra, hogy csökkenjenek a pékipari termékek árai, az általános költségemelkedés mellett azonban az ágazat régóta komoly strukturális problémákkal kénytelen szembenézni, amelyek hatását a válság csak felerősítette.

Nincs fedezet fejlesztésre és béremelésre

Bár a vásárlók az utóbbi időszakban magasabb kenyér- és péksütemény-árakkal találkozhattak a boltokban, az iparág jövedelmezősége régóta alacsony. Ennek oka elsősorban a nagy energia- és élőmunka-igény, valamint a számos szereplő által generált erőteljes versenyben keresendő. A jövedelmezőség alacsony szintje miatt a sütőipari szereplőknél nem maradt elegendő tartalék az elmúlt években arra sem, hogy fejlesszenek, és energiahatékonyságban, valamint automatizálásban előre tudjanak lépni – ezzel is enyhítve az ágazatra nehezedő nyomást.

A helyzet összgazdasági szinten is aggasztó, mivel a rossz helyzetben lévő sütőipar az élelmiszeripar dolgozóinak csaknem ötödét, mintegy 23 ezer embert foglalkoztat. Az ágazatban végzett munka rendkívül kézimunka-igényes, de a régóta jellemző alacsony bérezés miatt az iparágban súlyosan érzékelhető a munkaerőhiány.

Hiába várnak áfacsökkentésre

A Pékszövetség korábbi számításai szerint az alapvető élelmiszerek, mint a kenyér, zsemle és kifli, által fizetendő forgalmi adó 5 százalékra csökkentése körülbelül 12-13 milliárd forintos kiesést jelentene a költségvetésnek, igaz, az inflációs környezetben ez az összeg ma már vélhetően 20 milliárd felett lenne. Ez sem olyan mérték az ágazati szereplők szerint, ami veszélyeztetné a költségvetést, miközben a sütőiparon segítene. A szakmai szereplők szerint ráadásul az áfacsökkentés a feketeforgalom visszaszorítása révén növelhetné az állami adóbevételeket is, és a lépés hozzájárulna a sütőipar stabilizálódásához.

Jelentős a fogyasztás csökkenése

A sütőipar problémáit jelenleg tovább növeli a fogyasztás csökkenése is, amely számos más élelmiszer-kategóriában is megfigyelhető. A növekvő árak és a fogyasztók csökkenő vásárlóereje miatt több élelmiszertípusnál is jelentősen visszaesett a kereslet.

„A tejtermékek és a sütőipari termékek esetében is megfigyelhető, hogy a lakosság büntet, bizonyos árszintek mellett már nem hajlandó annyit vásárolni, mint korábban” – mondta el az Agrárszektornak Raskó György agrárközgazdász.

Nem a liszt a legnagyobb tétel

Hozzátette: jelenleg az is probléma az ágazatban, hogy a liszt, amelyből dolgozik, még a tavalyi áron felvásárolt búzából készült, a jelenlegi készletek várhatóan szeptember végéig tartanak ki. „A jelentős gabonaár-csökkenés legfeljebb ezt követően jelenthetne mozgásteret az árak mérséklésére, ám ez a hatás sem lesz jelentős.

Manapság egy jobb kenyér árában már csak 15-20 százalék körül van a búza költségaránya. A mérséklődő búzaár sem jelenthetne többet a végtermék árában, mint 4-5 százalékot. A sütőipari termékek költségszerkezetében azonban lényegesen nagyobb mértékkel esik latba az energia és a munkaerő ára, ezek azonban emelkedtek az utóbbi egy évben

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Ráadásul a nagy munkaigény miatt a kényelmi típusú sütőipari termékek esetében ez a hatás is korlátozott, legfeljebb csak az alapterméknek számító, automatizált soron gyártható készítmények esetében érezhető majd. További kockázat az is, hogy a gabona további árcsökkenése sem vehető biztosra, számos tényező eredményezhet hirtelen drágulást a piacokon – például egyelőre nem világos, hogy milyen hatással lesz a termények árára annak, hogy Oroszország nemrégiben kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből, így az sem egyértelmű, hogyan alakulhat a piaci kínálat az év hátralévő részében.

Két tűz között az ágazat

Raskó György szerint ezzel együtt is erőteljes a nyomás a sütőiparon, hogy mindezek ellenére is mérsékelje az árait – erre azonban csak nagyon kevés esély látszik, a termékkör néhány esetében. Mozgásteret még a kapacitások növelése jelenthet, jelenleg ugyanis a fogyasztáscsökkenés miatt lényegesen kevesebbet gyártanak a szereplők, mint amire képesek lennének – elsősorban az olyan összetettebb termékek esetében, mint például a túrós batyu, a kalács vagy a búrkifli.

Kérdéses persze, hogy ha ez meg is valósulna, a kötelező akciókkal és különadóval sújtott kereskedelem mennyit lenne képes ebből átadni. A kenyér áránál azonban ilyen kapacitás-tartalék nincs, ezért nem is várható, hogy érdemben csökkenne az ára. Bonyolítja a helyzetet az is, hogy ma már rendkívül sokféle kenyér kapható, az alapnak tekinhető 500 forintos klasszikus fehértől kezdve a csaknem kétezer forintos kilóáron értékesített minőségi, magvas kenyerekig. Utóbbiak esetében még kevesebb esély van arra, hogy bármilyen árcsökkenés következzen be.

Aktuálisan rontja a helyzetet az is, hogy a gázolaj sokat, literenként mintegy 100 forintot emelkedett rövid idő alatt, amely jelentősen növeli logisztikai költségeket – ez pedig szintén jelentős tételt jelent a pékipari termékek árában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?