Nagy dobásra készül az olasz kormány: jöhet a 0%-os élelmiszeráfa az országban?

Nagy dobásra készül az olasz kormány: jöhet a 0%-os élelmiszeráfa az országban?

agrarszektor.hu
A leköszönő Draghi-kabinet 0%-ra csökkentené az alapvető élelmiszerek ÁFA-terhét, de ez zöldségekre és gyümölcsökre egyelőre nem vonatkozik. Július 21-én Sergio Mattarella olasz államfő Mario Draghi miniszterelnök lemondását követően feloszlatta a parlamentet, így megnyílt az út az előrehozott választások előtt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az államfő azonban felkérte Draghit arra, hogy az új, várhatóan ismét koalíciós kormány megalakulásáig ügyvivő miniszterelnökként tovább vezesse azt az államapparátust, amely éppen egy átfogó családtámogatási, ÁFA-csökkentéssel együtt járó csomagon dolgozott (és ezt a kormányválság kirobbanása nélkül valószínűleg már júliusban be is vezette volna) - írja a FruitVeB. Az új támogatási intézkedéscsomag egyik legfontosabb pontja az ÁFA-csökkentés, mely az Il Messaggero értesülései szerint a kenyér, a tészta, a liszt, a burgonya, a tej és az olívaolaj forgalmi adójának lenullázását jelentené. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tervek szerint a marha-, borjú- és csirkehús, a pácolt húsok, a friss hal, a tojás, a csokoládé és a fagylalt áfáját 10%-ról 5%-ra csökkentik majd, de a gyümölcsök és zöldségek jelenlegi 4%-os ÁFA-tartalmának további enyhítése nem szerepel a javaslatban. Mégsem biztos, hogy a belföldi zöldség-gyümölcs forgalomra nem lesz hatással a mostani rendelettervezet, mivel az ügyvivő kormány egy másik lehetőséget is mérlegel: az ÁFA-csökkentés helyett vagy mellett a családoknak egy 200 eurós támogatás juttatásáról is vitatkoznak a politikusok és a gazdasági szakértők. Az infláció elszabadulása Olaszországban új szintre lépett, amelyen a kormányválságról szóló hírek finoman szólva sem javítanak. Az Olasz Statisztikai Hivatal, az Istat jelentése szerint egy év alatt a paradicsom 19,4%-kal, a friss gyümölcsök átlagosan 10,8%-kal, de például az őszibarack 18,4%-kal drágult. A kormányzat szerint félő, hogy a zöldségek és gyümölcsök 4%-os ÁFA-tartalmának lenullázásából a fogyasztók semmit sem éreznének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31