Az agrártermelés tele van kockázattal, mégis válságálló ágazat

agrarszektor.hu
Válságálló, bedőlésre nem hajlamos ágazat az agrárium, mégis szüksége lehet hitelbiztosításra, hiszen politikai, kórtani és időjárási kockázatok miatt is könnyen bajba kerülhetnek a beszállítók - magyarázta a hallgatóságnak Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító hazai kockázatkezelési igazgatója a siófoki Portfolio Agrárszektor konferencián, december 5-én.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Euler Hermes egész Európát tekintve 1/3 arányban agrár kötődésű ügyfélkörrel bír, aminek éppen az az oka, hogy számos, rajta kívül álló okból kerülhet bajba egy mezőgazdasági kibocsátó - hangzott el a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Vannak ugyanakkor olyan ciklusok az életében, amelyek kockázati szerepe előre jósolható. Az egyik ilyen az uniós pénzügyi ciklus, amely 7 évenként elárasztja majd elapasztja az országba ömlő pénzügyi forrásokat, hiszen az uniós források 40 százaléka az agráriumban koncentrálódik.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy milyen hatása van Magyarország GDP-jére az uniós pénzeknek. 2014-ben 4,5%-os volt a növekedés, 2015-ben 3,6%, 2016-ben pedig csak 2,5%, hiszen ekkorra fogytak el a korábbi tartalékok, az új ciklus pályázataira épülő beruházások pedig még nem kezdődtek meg. Kíváncsi vagyok 2021-re, remélem, ekkor a torzulást nem okoz majd az új ciklus a növekedési adatokban"

 - mondta Bujdosó Tünde, a hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója. A szektorra erőteljes hatással van a világpolitika is, gondoljunk a vámháborúra az USA és Kína között, de akár egyetlen nagy világpiaci fogyasztó megváltozott viselkedésének is, és itt újra Pekingre érdemes tekinteni. Ez a kockázati tényező rosszul becsülhető. Ehhez képest könnyebben megjósolható egy világméretű állategészségügyi járvány piaci hatása, erre példa a 2016-os madárinfluenza. Egy járvány végigsöprését átmeneti áremelkedés kíséri, amit azonnal a termelés megszaladása és árzuhanás követ - ez egy biztosan bekövetkező ciklikusságot eredményez az agráriumban.

Most azt látjuk, hogy a túltermelés fizetési gondokat okoz a víziszárnyas szegmensben, és mindez egy három évvel ezelőtti eseményre, a madárinfluenzára vezethető vissza."

Viszonylag jól kalkulálható kockázat az is, ami generációváltási és ezzel együtt a technológiaváltási nehézségekből adódik az ágazatban. Az éghajlati kockázatok is a becsülhető kategóriába tartoznak, de számolnak a munkaerőhiány jelentette kockázattal is. "Sok a kockázat, mégis egyik kedvenc szektorunk az agrárium. A rá leselkedő veszélyek ellenére kifejezetten válságállónak bizonyult, és a bedőlési aránya mindössze 0,4 százalék. Az általunk vizsgált 18 szektorból ez a második legkevésbé kockázatos terület" - emelte ki a szakember előadásában.

Bujdosó Tünde

Feltehető a kérdés, hogy akkor miért volna szüksége hitelbiztosításra? Klasszikus esetben erre akkor van szükség, hogy ha a vevő nem fizet, akkor a biztosító kárpótolja a szállítót. Az agráriumban számos sajátos kapcsolat van, például az integrátor és termelő viszonylatában mindketten lehetnek vevők és szállítók is (jellemzően az integrátor nyújtotta előleget biztosítják), de szükség van alacsony adminisztrációs teherrel járó termékekre, valamint szükség lehet egyedi árazási lehetőségekre is, például politikai kockázat esetére. Magyarország egyébként az A-tól D-ig terjedő kockázati skálán a B2-es besorolást kapta, ami nagyon előkelő helyezés.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28