2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Agrárpénzek

Az időjárás betett az európai búzapiacnak

Idén Európában mindössze 127, 2 millió tonna búzával – a tavalyinál 15 millió tonnával kevesebbel – számol a Strategie Grains nevű szaklap. Ez már a harmadik hónap egymás után, amikor kevesebb és gyengébb minőségű gabonával riogatnak.
 
 

Az európai gabonapiac elemzéséhez referenciául szolgáló, öt nyelven megjelenő szaklap szerint a jelentős esőzések felelősek az csökkenő búzatermelésért, mely főként Németországot sújtotta.

Sajnos nem csak, hogy kevesebb az idei termés, de azon belül is mindössze 55 százalék az étkezési búza aránya, szemben a tavalyi 66, illetve a 2008-as 68 százalékos aránnyal. A többi csak takarmánybúzaként hasznosítható. Németországban korábban a betakarított búza közel 90 százaléka étkezési búza minőségű volt, idén azonban felét sem éri el.

A francia Agritel elemző cég szerint Franciaország idén hasznot húzhat a gyengélkedő német búzapiacból, és növelheti exportját az európai országokban. A Strategie Grains adatai szerint ugyanis a francia betakarított búza 92 százaléka „malomképes”, de a britek is hasonló minőségű búzatermeléssel büszkélkedhetnek, a nagy esőzéseket megelőző aratásnak köszönhetően.

Az előrejelzés szerint idén mintegy 1,3 millió tonnával kevesebb, összesen 17,4 millió tonna búza-exporttal számolhat az EU, amely becslés egybecseng az amerikai földművelésügyi hivatal (USDA) prognózisával.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu