2021. május 16. vasárnap Mózes, Botond

Hírek - Állat

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok, 2010

Idén is megrendezésre került, immár 26. alkalommal a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. Az esemény a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. rendezésében valamint az IKR Zrt. társrendezésében jött létre és szeptember nyolcadikától tizenegyedikéig várta vendégeit. Közel 200 kiállító, színvonalas standok és szórakoztató programok várták az érdeklődőket.
 
 

A rendezvény megnyitóján megtudhattuk Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkártól, hogy a jövő év elejére várható a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrár- és vidékfejlesztési stratégiája melynek legfontosabb részeit a földvagyon védelme, a piaci pozíciók visszaszerzése, az új támogatáspolitika kialakítása és az élelmiszer-feldolgozás visszafejlődésének megállítása alkotja. Hozzátette, az idei évben az időjárás okozta mezőgazdasági károk akár a 150 milliárd forintot is elérhetik, ezért szükségessé vált a kárenyhítési alap feltöltése, melyben jelenleg csupán 4 milliárd forint van.

Másnap arról hallhattunk Feldman Zsolttól a VM helyettes államtitkárától, hogy az idei EU-s terület alapú támogatás hektáronként elérheti a 49,1 ezer forintot, ez függ a szeptember végi forint/euró árfolyam állásától. Más szóval ez a jóslat csak 285 forintos euró esetén teljesülhet. Így azonban a gazdák sokkal jobban járnának a tavalyi 42,9 ezer forint per hektáros terület alapú támogatásnál. Ez a plusz az évenkénti automatikus támogatásbővülésből – melyet a csatlakozási szerződésben rögzítettek- valamint az árfolyamkülönbségből jöhet össze.


Ebből is látszik, hogy aki ellátogatott a rendezvényre, nem csak egy élménnyel lett gazdagabb, hanem sok hasznos információra is szert tehetett. Egyedül az esőzések okozta sár bosszanthatta az odalátogatót, de ez ellen a szervezők nagyszerűen védekeztek. Hihetetlen látványt nyújtottak az óriási mezőgazdasági gépek és az újabbnál újabb technikai fejlesztések.
De nem csak agrotechnikai újdonságokkal lehetett ismerkedni a kiállításon, a különleges szappantól kezdve a Hidro Pearl zselégolyón keresztül a szebbnél szebb vadászkéseken át a jó magyar pálinkáig rengeteg minden tette színesebbé és színvonalasabbá a magyar mezőgazdaság legrégebbi kiállítását.
Szerencsére a Gazdanapok nem vette át teljesen egy expó hangulatát, voltak ugyanis nagyon jól illatozó kifőzdék, és pár nagyon szórakoztató mulatós zenekar, melyek az éppen ebédelő vagy csak megpihenő közönséget derítették jó kedvre.

A gazdanapok fő célja azonban az volt, hogy a megjelenő technológiákkal és a mezőgazdaság vezető cégeivel lehetőséget nyújtson arra, hogy a mai gazdák még felkészültebbek, tájékozottabbak legyenek az éppen aktuális trendekben. Ez azért is fontos, mert a mai nehéz gazdasági helyzetben, illetve a kedvezőtlen időjárás után nagyon fontos, hogy a gazdálkodó tisztában legyen a lehetőségeivel. Azért is volt jól időzítve a rendezvény, mert a nyár végére a nagyjából már át lehet látni, hogyan zárja az évet egy gazdaság.

Sok érdeklődőt vonzott a traktorok tesztvezetése, ahol nem csak nézni illetve olvasni lehetett a gépekről, hanem ki is lehetett próbálni őket, illetve a lovaglási lehetőség, amely minden érdeklődőnek feledhetetlen élményt nyújtott.

A rendezvény napjaira a „Lovak és lóerők” Show tette fel a koronát. A műsort a Bábolnai Ménes, a Rákóczi Szövetség bábolnai szervezetének Égig érő fa díjával frissen kitüntetett lovas harsonásai kezdték egy nagyon szórakoztató körmenettel, majd egy fogathajtó bemutató következett, utána pedig a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakiskola tanárai és tanítványai kápráztatták el a közönséget. Ezt követően pedig élvezhettünk a házigazda Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok díjugrató csapatának ugróshowját. A Lovak után megérkeztek a lóerők, az IKR Zrt. teljes traktorkínálata felvonult, köztük a 2010-es év traktora, a New Holland T7070 is. A traktorok először bemutatkoztak, majd egy nagyon látványos tengely körüli körmenettel kápráztatták el a közönséget, utána megismerhettünk egy magas hasmagasságú permetezőgép, melynek a méretei okoztak többeknek meglepetést. Ezzel még nem volt vége a műsornak, ugyan is a traktorok kezelői azt is bemutatták, hogyan kell mezőgazdasági vontatókkal keringőzni. A Show értékét mindenképpen növeli, hogy a lovasok illetve a gépkezelők munkáját megnehezítő felázott talaj ellenére is tökéletesen hajtották végre a mutatványokat. A műsor zárása felé közeledve fellépett Kassai Lajos világrekorder lovasíjász Sárkánytánc című előadásával, amely mindenki számára felejthetetlen és szörnyen izgalmas élményt nyújtott. Végül beszaladtak az Arab Ménes Csikótelepének 2010-ben született csikói az anyjuk kíséretében, és ezzel az életképpel zárult a műsor.

 

 

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok 2010

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu